Sporazumni razvod braka muža i žene

Sporazumni razvod braka

Ukoliko između vas i vašeg supružnika postoji saglasnost da razvedete brak, sporazumni razvod braka je način da to učinite mirnim putem i da zajednički odlučite o pitanjima kao što su vršenje roditeljskog prava i deoba zajedničke imovine.

U ovom tekstu ćemo detaljno objasniti postupak sporazumnog razvoda, korake koje trebate preduzeti, prednosti ovakvog pristupa, kao i ključne informacije o roditeljskim pravima i podeli imovine.

Takođe, pružićemo vam uvide kako da na najbezbolniji način prođete kroz ovaj proces, uz vođenje računa o najboljem interesu vaše zajedničke dece.

Sadržaj:

Procedura za sporazumni razvod braka

Procedura za sporazumni razvoda braka zavisi od načina na koji se razvodite:

Brak se može razvesti na dva načina:

  1. Na osnovu tužbe, ako ne postoji saglasnost da se brak razvede ili ako se ne možete saglasiti oko najvažnijih pitanja.
  2. Na osnovu sporazuma, ukoliko zajednički donesete odluku o razvodu i možete da se sporazumete i oko drugih pitanja, koja se pre svega odnose na vršenje roditeljskog prava nad zajedničkom decom, visinu alimentacije, uređenje načina održavanja odnosa između deteta i roditelja koji ne vrši roditeljsko pravo i način deobe imovine stečene u braku.

Od ove dve opcije, sporazumni razvod svakako predstavlja jednostavniji, efikasniji, jeftiniji i mnogo manje stresan način za razvod jer sami postižete dogovor o najvažnijim pitanjima bez uključivanja suda, centra za socijalni rad i drugih državnih organa.

Više o prednostima ovog vida razvoda braka, kao i o daljem toku samog postupka sporazumnog razvoda, pročitajte dalje u tekstu.

Predlog za sporazumni razvod braka

Procedura za ovaj vid razvoda započinje tako što podnosite predlog za sporazumni razvod braka.

Ovaj predlog mora da obuhvata 3 sporazuma, a to su:

  1. Saglasnost vas kao supružnika da se brak razvede.
  2. Sporazum o vršenju roditeljskog prava.
  3. Sporazum o deobi vaše zajedničke imovine.

Najčešće oko pitanja razvoda postoji saglasnost supružnika, a do nemogućnosti razvoda po sporazumu dolazi zbog nesaglasnosti oko drugih pitanja.

Kako je saglasnost supružnika da se brak razvede jasna sama po sebi, u nastavku ćemo vas upoznati malo detaljnije sa preostala dva sporazuma - odnosno sa pitanjima oko starateljstva nad decom i deobe zajedničke imovine.

Supružnici sa advokatom pripremaju predlog za sporazumni razvod braka.

Starateljstvo nad decom

Starateljstvo nad decom je centralno pitanje sporazuma o vršenju roditeljskog prava. Ovaj sporazum će postojati samo ukoliko imate decu, odnosno neće biti obavezan deo predloga za sporazumni razvod braka ukoliko ih nemate.

U prvom slučaju, sporazumno odlučujete o tome ko će i kako vršiti roditeljsko pravo nad decom.

Ono što treba da znate je da vršenje roditeljskog prava može biti zajedničko ili samostalno. Zajedničko vršenje roditeljskog prava znači da bez obzira na to što ste razvedeni, zajednički vršite roditeljsko pravo.

To znači da ne morate u sporazumu urediti način održavanja ličnog odnosa između roditelja i dece, kao i da u ovom slučaju nema alimentacije.

Ukoliko samo jedan roditelj vrši roditeljsko pravo, tada se radi o samostalnom starateljstvu, pa je potrebno napraviti sporazum u kom će se konkretizovati način održavanja ličnog odnosa roditelja koji ne vrši roditeljsko pravo i deteta, kao i visina doprinosa za izdržavanje deteta, odnosno alimentacije.

U svakom slučaju, u predlogu sporazuma morate navesti prebivalište deteta nakon razvoda, a sam sporazum, da bi ga sud usvojio, mora biti u najboljem interesu deteta.

Što se roditelja koji ne vrši roditeljsko pravo tiče, on ima obavezu i pravo da odlučuje o svim važnim pitanjima u životu deteta, kao što su odluke o školovanju, putovanju u inostranstvo, medicinskim intervencijama, promeni prebivališta deteta...

Napomena: Pod detetom se podrazumeva lice koje nije navršilo 18 godina, tako da ovde govorimo o sporazumnom razvodu braka sa maloletnom decom. Punoletna lica se sa pravnog stanovišta posmatraju kao pravno i poslovno sposobna, te sud u ovom slučaju neće odlučivati o vršenju roditeljskog prava, osim ukoliko se punoletno dete nalazi na redovnom školovanju do 26. godine ili se radi o detetu koje je nesposobno za rad.

Deoba zajedničke imovine

Deoba zajedničke imovine je u fokusu trećeg sporazuma kojeg podnosite u sklopu predloga za sporazumni razvod braka.

Pod zajedničkom imovinom smatra se sva ona imovina koju ste kao supružnici tokom trajanja braka stvorili svojim radom. Međutim, generalna praksa je da se predlogom obuhvati imovina veće vrednosti, tj. nepokretnosti, vozila, sredstva u bankama, udeli u firmama i slično.

Inače, dogovor supružnika oko deobe zajedničle imovine u najčešćem broju slučajeva predstavlja pitanje koje prouzrokuje najviše problema, jer je sporan doprinos supružnika u stvaranju zajedničke imovine. Iako je pretpostavka kod deobe zajedničke imovine supružnika da su udeli supružnika jednaki, reč je o oborivoj pretpostavci i moguće je dokazivanje pojedinačnog doprinosa supružnika.

Što se tiče imovine koju ste stekli pre zaključenja braka, kao i one koju ste tokom trajanja braka stekli na osnovu nasleđivanja ili poklonom, ista predstavlja vašu posebnu imovinu i ona nije predmet deobe.

Porodična kuća i automobil u procesu deobe zajedničke imovine.

Kome se podnosi predlog za sporazumni razvod braka?

Kada postignete dogovor o svim elementima sporazuma, predlog za sporazumni razvod braka podnosite mesnom nadležnom Osnovnom sudu u mestu u kojem jedan od vas ima prebivalište ili u kojem ste kao supružnici imali poslednje zajedničko prebivalište.

Sporazumni razvod braka kod notara

U Srbiji, sporazumni razvod braka kod notara trenutno nije moguć jer isti nisu ovlašćeni da overavaju sporazumne razvode brakova, već samo da solemnizuju ugovore o podeli imovine između bračnih partnera nakon razvoda.

Iako postoji predlog da beležnici dobiju ovlašćenje da overavaju i sporazume o razvodu, smatra se da bi advokati, bar za sada, trebali zadržati vodeću ulogu u ovim postupcima.

Razlog za to je što razvod nije samo pravni akt, već i proces koji zahteva detaljnu procenu pravnih posledica, posebno kada je u pitanju zaštita prava dece i pravična podela imovine.

Advokati, sa svojim znanjem i iskustvom, mogu osigurati da sve strane budu adekvatno zastupljene i da se izbegnu potencijalni pravni problemi koji bi mogli nastati u budućnosti.

Potrebna dokumentacija za sporazumni razvod braka

Potrebna dokumentacija za ovaj vid razvoda je ista kao dokumentacija o kojoj smo pisali u našem članku o razvodu braka uopšte.

Potrebna su vam izvodi iz matične knjige venčanih i rođenih (za svako dete rođeno u braku), kao i dokumentacija u vezi pokretne i nepokretne imovine.

Sporazumni razvod braka obrazac

Obrazac za sporazumni razvod kao takav ne postoji, ali se na internetu mogu naći brojni primeri sporazuma čije korišćenje nije preporučljivo.

Zašto? Zato što je svaki razvod priča za sebe te kao takva ima svoje posebnosti i potencijalno sporne tačke koje je važno razjasniti.

Uvek je preporučljivo da vam u sastavljanju ovog podneska pomogne iskusan advokat za sporazumni razvod braka.

Koliko traje sporazumni razvod braka?

Prva stvar koju treba da znate jeste da porodični zakon predviđa hitno postupanje u svim odnosima koji uključuju supružnike i decu.

To znači da će sud u veoma kratkom roku od prijema predloga za razvod zakazati jedno jedino ročište, osim ukoliko se ne predomislite i ukoliko ne postoje neke nepravilnosti u vašem predlogu.

U suštini, da odgovorimo na gore postavljeno pitanje, koliko sam razvod traje zavisi najpre od opterećenosti sudova. Pa se tako npr. u manjim mestima ročišta zakazuju i završavaju brže nego u većim gradovima, iako je sam postupak po zakonu hitan.

U svakom slučaju, ukoliko predlog sadrži sve neophodne elemente, sud dosta brzo odlukom usvaja predlog i odlučuje da je brak razveden.

Sporazumni razvod braka cena

Advokati svoje usluge naplaćuju na osnovu advokatske tarife, a koju predviđa advokatska komora i koja je javno dostupna, te ista na teritoriji cele Republike Srbije.

Advokati imaju mogućnost da strankama u svakom konkretnom slučaju izađu u susret i naplate manji iznos od onog propisanog tarifom, ali ovaj iznos ne može biti manji od 50% propisanog iznosa.

Takođe, plaća se i taksa za sporazumni razvod braka u iznosu od 2.660,00 dinara i uglavnom svaka strana snosi svoje troškove.

Razvod braka sa strancem

Ukoliko ste sklopili brak u Srbiji sa stranim državljaninom koji živi u inostranstvu, neophodno je da advokatu ili drugom licu u Srbiji pošaljete specijalno punomoćje za zastupanje.

Ovo punomoćje mora biti overeno u diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije ili kod notara, i u tom slučaju mora imati klauzulu apostille i biti prevedeno na srpski jezik od strane sudskog tumača.

Da li mi je neophodan advokat za sporazumni razvod braka?

Advokat za sporazumni razvod braka vam formalno nije neophodan, ali njegova uloga je od neprocenjivog značaja budući da je pravni stručnjak koji poznaje Porodično pravo.

Advokat će vam sačiniti sporazum na pravno valjan način, i stručno uobličiti vaš dogovor i vaše zahteve, a kako ne biste načini greške koje se kasnije teško ispravljaju.

Takođe, pružiće vam pravni savet i mišljenje, predočiti sudsku praksu, pregovarati sa advokatom suprotne strane oko sadržine sporazuma i zastupati vas na samom ročištu za razvod braka.

Kako razvod braka sa sobom povlači brojne posledice, angažovanje advokata je strogo preporučljivo.

Advokat drži reč na ročištu u sudnici tokom procesa sporazumnog razvoda braka.

Prednosti sporazumnog razvoda braka

Prednosti sporazumnog razvoda braka su brojne.

Pre svega, tu je mogućnost da sporazumno odlučite o svim relevantnim i važnim pitanjima, kao što su pitanja oko podele imovine i starateljstva nad decom. Na ovaj način, odnosi između supružnika se ne narušavaju dodatno, što je svakako bolje za vašu zajedničku decu.

Takođe, postupak razvoda je brz, jednostavan i kratak, što znači da se u najvećem broju slučajeva završava na jednom ročištu, a ni vaše prisustvo nije neophodno, već možete ovlastiti advokate da u vaše ime i za vaš račun preduzmu sve neophodne radnje pred sudom.

Konačno, sporazumni razvod braka je finansijski mnogo povoljniji od razvoda braka po tužbi, što je svakako značajna prednost.

Šta ako sporazumni razvod nije moguć?

Ukoliko pak postoje pitanja oko kojih se vi i vaš supružnik ne možete saglasiti, kao i ukoliko vam nije poznato gde se nalazi vaš supružnik sa kojim ste samo formalno u braku, Zakon predviđa da u tom slučaju možete podneti tužbu za razvod braka.